CPB luidt de noodklok – er is geen snelle oplossing voor extreme schaarste aan personeel

Dit kan op landelijk niveau wellicht kloppen, maar als werkgever kun je zoveel wél doen!

Wie vandaag het Financieele Dagblad heeft opengeslagen trof op pagina 5 een weinig hoopgevend bericht over de schaarste aan personeel. Dat deze schaarste er was en is, wordt niet zelden als een gegeven aangenomen. Maar de uiting van het Centraal Planbureau doet toch te denken:

CPB ziet geen snelle oplossing voor extreme schaarste aan personeel

Het artikel opent met “De krapte op de arbeidsmarkt is groter dan ooit tevoren, en als de overheid geen scherpe keuzes maakt, leidt dat tot ongewenste toestanden – daarover waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een vandaag verschenen studie.

Het CPB beschrijft in haar rapport dat het kabinet de krapte heeft aangewakkerd door in een tijd van hoogconjunctuur, uitgaven voor onder andere defensie, asielopvang en onderwijs stevig te verhogen. Hierdoor heeft de vraag naar arbeid ook een impuls gekregen. Arbeidsproductiviteit zal toenemen door onder andere nieuwe technologieën, maar deze zijn ook niet morgen beschikbaar.

De grote hoeveelheid werk in eenheden wordt ook niet simpelweg opgelost door ‘harder te werken’, meer (uren) te werken of door omscholing. Deze laatste maatregel verschuift het probleem slechts tussen sectoren.

Wat kun je dan wél doen
• Zet de voordeur open voor talent, nieuwe medewerkers en verse inzichten. Laat zien wie je bent en wat je bedrijf meer maakt dan een economisch orgaan dat producten maakt of diensten levert. Maar voor je naar de rode loper uitrolt voor sollicitanten, sluit de achterdeur voor diegenen die je wilt behouden;
• Zorg dat je goed op de kaart staat als werkgever. Wij helpen hier bedrijven bij via marketingoplossingen. Met 8000+ LinkedIn volgers, 1500 wekelijkse websitebezoekers en 10000+ benaderbare kandidaten spreken wij doelgroepen aan en maken wij openstaande vacatures bekend. Vanuit de geïnteresseerden doe je de selectie vervolgens zelf, wat kosten bespaart;
• Zoek partners in het behalen van concurrentievoordelen als werkgever. Concurrentie gaat niet meer alleen om het leveren van het juiste product of dienst tegen de juiste prijs, maar ook om het aantrekken van de juisten professionals om bij te blijven.

Sparren over mogelijkheden
Uiteraard denken wij graag mee over de uitdagingen die voortkomen uit deze krappe arbeidsmarkt. Vooropgesteld en ter geruststelling: ervaar jij deze uitdagingen, dan ben jij niet de enige. Geregeld horen wij hoe werkgevers hier creatief mee omgaan. Uiteraard kunnen wij je uiteindelijk de oplossing geven door werk uit handen te nemen, maar sparren en van gedachten wisselen is kosteloos en vinden wij leuk!

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.