Vanaf 1 juli 2024 zijn alle Nederlandse bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om de CO2-uitstoot van hun zakelijke bewegingen te registreren. Deze verplichting wordt gezien als een noodzakelijke stap in de transitie naar een duurzamere economie met minder (onnodige) reisbewegingen.

In dit artikel zullen wij de CO2-registratieplicht in detail met je doornemen en tips geven voor een goede voorbereiding.

Doel van de CO2-registratieplicht

De CO2-registratieplicht heeft twee hoofddoelen:

  • Inzicht in CO2-uitstoot: Bedrijven krijgen inzicht in de CO2-uitstoot van hun mobiliteit, wat kan helpen bij het identificeren van gebieden met de grootste CO2-uitstoot en potentiële besparingsmogelijkheden;
  • Stimulans tot verduurzaming: CO2-registratie kan bedrijven aanzetten tot het nemen van maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, zoals investeren in elektrische voertuigen of het promoten van alternatieve vervoersmiddelen zoals fietsen of het openbaar vervoer;

Oké, een registratieplicht. Maar welke informatie moet worden geregistreerd?

Bedrijven moeten de volgende gegevens registreren:

  • De kilometers die medewerkers afleggen voor woon-werkverkeer en zakelijke reizen, inclusief het gebruikte vervoermiddel en de brandstofsoort;
  • De CO2-uitstoot van de gebruikte vervoersmiddelen, berekend met behulp van een emissiecalculator. Zo’n emissiecalculator is onder andere beschikbaar via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO);

Hoe kan de CO2-uitstoot worden geregistreerd?

Bedrijven hebben verschillende opties om de CO2-uitstoot te registreren:

  • Handmatige registratie:

Medewerkers kunnen zelf bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen en met welk vervoermiddel, via bijvoorbeeld een kilometerregistratieformulier of een app.

  • Automatische registratie:

Bedrijven kunnen gebruikmaken van kilometerregistratiesystemen die automatisch de afgelegde kilometers van medewerkers registreren, bijvoorbeeld via de GPS-functie van smartphones.

Wat zijn de voordelen van CO2-registratie?

CO2-registratie biedt verschillende voordelen:

  • Inzicht in CO2-uitstoot:

Bedrijven krijgen inzicht in hun mobiliteitsgerelateerde CO2-uitstoot, wat hen kan helpen bij het identificeren van gebieden voor mogelijke reductie.

  • Stimulans tot verduurzaming:

Het kan bedrijven aanzetten tot het nemen van maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen.

  • Bijdrage aan landelijke doelstellingen:

CO2-registratie draagt bij aan de landelijke doelstellingen voor CO2-reductie.

Welke sancties zijn er bij niet-naleving?

Bedrijven die zich niet aan de CO2-registratieplicht houden, riskeren een boete, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de CO2-registratieplicht?

Bedrijven kunnen zich voorbereiden op de CO2-registratieplicht door:

  • Een beleid te ontwikkelen voor CO2-registratie, waarin wordt bepaald hoe de CO2-uitstoot wordt geregistreerd en gebruikt.
  • Een geschikt kilometerregistratiesysteem te kiezen dat past bij hun behoeften en budget.
  • Medewerkers te informeren over de CO2-registratieplicht en hoe ze kunnen bijdragen.

Tips:

Bedrijven kunnen gebruikmaken van subsidies en fiscale voordelen om de CO2-uitstoot van hun mobiliteit te verminderen. Er zijn verschillende organisaties die bedrijven kunnen helpen met de CO2-registratieplicht.

Verder is het altijd raadzaam om tijdig te beginnen met voorbereiden. Aangezien de wijziging al enige voorbereidingstijd in zich heeft, raden wij af om te veel vertrouwen te hebben in een overgangsfase of aanlooptijd na 1 juli.

Conclusie

De CO2-registratieplicht komt er per 1 juli 2024. Het is een verplichte stap voor bedrijven op weg naar een duurzamere economie, en het is essentieel dat ze zich hierop voorbereiden. Een goede voorbereiding maakt deze registratieplicht zo min mogelijk belastend. Begin daarom op tijd.

CO2-registratie bedrijven
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.