Auditor worden,
waarom zou je dat willen?

Onderstaand geven wij een aantal redenen wat de (mooie) aspecten en professionele voordelen zijn van een baan als auditor managementsystemen – kortweg auditor. We houden de weergave tegelijkertijd zo realistisch mogelijk zodat je een goed beeld kunt vormen van het leven van een auditor.

Verder uitbouwen van kennis…

Veel specialisten die de stap zetten richting auditing, hebben een goede basis waarin managementsystemen een rode draad vormen. Zij werkten of werken veelal in een procesmatige omgeving waarin risico aspecten onderdeel zijn van de dagelijkse werkzaamheden.

Audits werken voor een certificerende instellingen (kortweg: CI’s). Zij mogen autoren inzetten die voldoen aan de criteria, welke bestaan aan een set van kennis (diploma’s) en ervaring. Afhankelijk van de CI waar iemand in dienst treed, faciliteert de organisatie in opleidingen en een inwerktraject. Een cursus tot lead auditor helpt, maar is soms geen harde eis of noodzaak. Door het grote netwerk dat wij hebben, weten wij welke toelatingseisen er zijn bij de verschillende CI’s .

…en kunde

Een auditor legt in korte tijd, vaak in één of enkele dagen, de vinger op de kwaliteit van interne systemen en processen. Deze interne systemen en processen zijn op hun beurt gericht op het voldoen aan vereiste normen zoals de ISO 9001 (kwaliteitsmanagement), ISO 14001 (milieumanagement) of ISO 45001 (gezondheid en veiligheid).

Doordat dit in verschillende organisaties plaatsvindt, komt een auditor steeds nieuwe situaties tegen. Soms zijn zaken geweldig geregeld en is het een regen aan complimenten. Een auditor herkent wanneer processen onlogisch zijn ingericht, of wanneer er een verschil is tussen hoe de processen zijn opgeschreven en hoe ze in de praktijk worden toegepast. Gesprekstechnieken helpen hierbij.

Een auditor mag (en moet) scherp bevragen om een goed beeld te vormen. Door de veelvoud aan casuïstiek, doet een auditor in korte tijd enorm veel ervaring op.

Je komt nog eens ergens

Hoewel deze CI’s soms een sectorfocus hebben, bijvoorbeeld food of chemie, is de veelvoud aan klanten van deze CI’s groots en divers.

Per week verschilt het dus sterk hoe complex de audit is. Binnen een grote organisatie met meerdere vestigingen en een hoogrisico product zal de situatie anders zijn dan bij een klein MKB bedrijf. Of niet natuurlijk – aan jou om dit te doorgronden.

Een auditor moet een compleet beeld kunnen vormen van de situatie. Hij of zij zal om zich heen willen kijken, een rondleiding willen of onverwachts een vraag kunnen stellen aan een medewerker in het productieproces. Daarom werken auditors veelal maximaal één dag per week thuis – de zogenaamde uitwerkdag.

Je kijkt in veel keukens. Hier ontmoet je veel vakgenoten waarmee je het hebt over de inhoud. Samen met kern functionarissen bespreek je de organisatie processen. Binnen maanden heb je een mooi netwerk en voel je feilloos aan hoe organisaties werken en ‘denken’. Cliché maar waar… geen dag is hetzelfde.

Goede voorwaarden, maar ook zaken om rekening mee te houden

Het salaris van een auditor is in lijn of zelfs iets boven het salaris van een in-house QHSE adviseur of specialist. Ook secundair zijn zaken prima geregeld.

Veel CI’s zien de voordelen hiervan in zowel behoud van medewerkers als in inzetbaarheid van deze medewerkers. Een auditor wordt veelal goed gefaciliteerd in opleidingen en cursussen. Je kunt je zodoende goed ontwikkelen op 1) vakinhoudelijke zaken en 2) professionele vaardigheden.

Omdat je locaties bezoekt, is een representatieve lease auto onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Deze mag veelal ook privé gebruikt worden. Hoewel de afdeling planning zo veel mogelijk kijkt naar een logische indeling, kan het voorkomen dat reistijden wat langer duren of je in een avondspits naar huis moet. Werk jij efficiënt en start je de audit wat vroeger op, dan is dit nadeel wat te reduceren.

Meer weten?

Binnen BURG QHSSE is een specialisten team aanwezig dat veel certificerende organisaties bedient. Zij kennen de organisatiecultuur van deze CI’s, kennen de toelatingseisen en weten wat (doorgroei)mogelijkheden zijn. Vanuit ervaring nodigen zij je graag uit om te sparren over wat werken als auditor voor jou kan betekenen.

Laat jouw gegevens achter via het aanmeldformulier!

Neem vooral contact op met Kevin de Jong, Mark van der Zee of Jeroen Opstelten op 010 – 764 0936.